Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

ISDE collectief aan te vragen via gemeenten

Vanaf nu kunnen gemeenten de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) aanvragen voor hele woonwijken. Het gaat dus om 1 collectieve aanvraag. Deze nieuwe maatregel maakt woningverduurzaming ook mogelijk voor huishoudens met een lager inkomen. Hieronder bespreken we alle voordelen en de rol die je gemeente aanneemt.

Ga snel naar:
Wat is de ISDE?
Welke rol neemt je gemeente aan?

 

 

Hoe ISDE aanvragen via gemeente?

Sinds februari 2024 konden gemeenten de ISDE al aanvragen voor individuele woningeigenaren, maar nu is dit ook het geval voor meerdere woningen. Dit loopt mogelijk op tot hele woonwijken in 1 collectieve aanvraag. Als woningeigenaar moet je jouw gemeente gewoon toestemming geven om de subsidie-aanvraag in te dienen.

Het grootste voordeel voor woningeigenaren is dat gemeenten ingeschakelde vakbedrijven betalen voor hun werk. Hierdoor betaal je pas voor het project als je de subsidie eenmaal hebt ontvangen. Dit is dus perfect voor huishoudens die wel willen verduurzamen, maar niet genoeg budget hebben.

isde aanvragen gemeente

 

Wat is de ISDE?

De ISDE is een subsidie die je aanvraagt voor verschillende verduurzamingsmaatregelen. De exacte voorwaarden en het subsidiebedrag variëren per maatregel, maar meestal moet je het project laten uitvoeren door een erkende specialist en dien je de subsidie-aanvraag ná de uitvoering in. De ISDE is beschikbaar voor:

  • Woningisolatie
  • Hoogrendementsglas
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler
  • Aansluiting op warmtenet
  • Elektrische kookvoorzieningen

 

Mogelijke rollen van je gemeente

Vraag je de ISDE aan via je gemeente? Dan ben je van A tot Z ontzorgd. De gemeente betaalt het vakbedrijf en jij betaalt de gemeente na het verkrijgen van je subsidie. De gemeente kan echter ook een andere rol aannemen. Hieronder een paar voorbeelden:

 

1. Gemeente als intermediair

Wil je controle houden over de uitvoering van het verduurzamingsproject? Dan kan je jouw gemeente ook inschakelen als intermediair. Dan regelt je gemeente enkel de subsidie-aanvraag en is de rest aan jou. Het nadeel is dat hierbij geen collectieve aanpak mogelijk is, wat juist interessant is voor vakbedrijven.

 

2. Gemeente als adviseur

Het is ook mogelijk om het hele project zelf op te pakken met je gekozen expert. In zo’n scenario kan een gemeente je bijstaan met gericht advies. Welk deel van je huis isoleer je als eerste? Is je huis geschikt voor een warmtepomp? En wat zijn de voordelen van een zonneboiler? Dit zijn allemaal vragen waar je bij je gemeente een antwoord op krijgt.