Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dunne vloerisolatie: materialen, kosten, ...

Bij elk isolatieproject speelt de dikte van de isolatielaag een belangrijke rol. Dat geldt zeker ook voor vloerisolatie. Heb je beperkte opbouwhoogte bij je vloerrenovatie? Of heb je weinig ruimte in je kruipkelder? Dan moet je werken met dunne vloerisolatie. Ontdek hier je hoe een isolatiespecialist te werk gaat, wat de gemiddelde kosten zijn en welke materialen het meest geschikt zijn.

Ga snel naar:
Hoe mijn vloer dun isoleren?
Kosten van dunne vloerisolatie
Belangrijke aandachtspunten
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Dunne vloerisolatie: welke materialen kiezen?

Hoe dikker je kan isoleren, hoe beter dat doorgaans is. Maar soms heb je gewoonweg geen plek voor zo’n dikke isolatielaag. Beschik jij over weinig opbouwhoogte bij de renovatie van je vloer? Wil je isoleren bovenop je bestaande vloer? Of heb je een krappe kruipkelder? Dan heb je dunne vloerisolatie met een hoge isolatiewaarde nodig. In dat geval kies je voor één van deze materialen:

  • PIR-isolatieplaten: deze kunststof isolatie haalt de hoogste isolatiewaarde van alle materialen. Zo haal je ook met dunne vloerisolatie al een goede thermische isolatie. Bovendien kan je zulke drukvaste platen zowel boven als onder je benedenvloer laten aanbrengen. Let wel op: zulke platen zijn enkel geschikt op een effen, egale ondergrond.
  • Gespoten PUR: isoleer je je vloer langs boven? Dan kan je met PUR-schuim ook de nodige opbouwhoogte uitsparen. Deze spuitisolatie is namelijk tegelijk een isolatie- én uitvullaag voor je leidingen. Bovendien bepaal je de precieze dikte van de gespoten PUR helemaal zelf op basis van die beschikbare opbouwhoogte. Ook tegen je kelderplafond kan je deze isolatie aanbrengen.

Je vloer dun én doeltreffend isoleren? Een ervaren isolatiespecialist staat voor je klaar met gericht advies voor jouw project. Kom nu in contact met geschikte isolatiebedrijven actief in jouw regio!

dunne vloerisolatie

 

Hoe mijn vloer dun isoleren?

Met gespoten PUR en PIR-platen ben je verzekerd van dunne vloerisolatie met een hoge isolatiewaarde. Deze kunststof isolatie heeft een lage lambdawaarde en biedt ook optimale thermische prestaties bij een dunne isolatielaag. Maar hoe brengt een isolatiebedrijf deze isolatie aan? Er zijn 2 mogelijke methodes:

 

1. Dunne vloerisolatie aan de onderkant aanbrengen

Wil je je vloer niet uitbreken? En heb je een toegankelijke (kruip)kelder? Dan isoleert een vakbedrijf je vloer gewoon langs onder. Dit houdt in dat de expert het isolatiemateriaal aanbrengt tegen je kelderplafond. Als je zo min mogelijk ruimte wil verliezen, kan dat ook met dunne vloerisolatie zoals PUR-schuim of PIR-isolatieplaten. Welk materiaal het meest geschikt is, hangt af van de ruimte in je kruipkelder en of er leidingen op het plafond lopen of niet.

 

2. Dunne vloerisolatie aan de bovenkant aanbrengen

Is je vloer wel aan een renovatie toe? Dan combineer je die werken het best met vloerisolatie. In bestaande woningen is de opbouwhoogte bij zo’n project altijd een belangrijke factor. Als de laagdikte van de isolatie een rol speelt (ongeacht of je de vloer eruit haalt of niet), kies je het best voor PIR-platen of PUR-schuim. Bij breekwerkzaamheden bouwt je vakspecialist het vloerpakket opnieuw op. Maar ook dun isoleren op je bestaande vloer is een optie. Al zal je dan allicht de hoogte van je deuren, je trappen en dorpels, … moeten aanpassen. Want bovenop die isolatielaag moet ook nog eens een nieuwe vloerafwerking.

 

Hoe laat ik mijn vloer het best dun isoleren?

Dat hangt volledig af van jouw situatie. Wil je je vloer renoveren of niet? Kan je je vloer isoleren via de kruipkelder? En liggen er leidingen aan het plafond van je kelder of niet? Het zijn allemaal factoren die een isolatiespecialist in overweging neemt om je gericht advies te geven voor de beste oplossing. Zo weet je zeker dat je de beste aanpak kiest voor dunne vloerisolatie.

Wil je graag het advies van een isolatiebedrijf? Solvari brengt je gratis in contact met zulke professionals actief in je regio. Zo weet je meteen waar je aan toe bent, wat zo’n project zou kosten, … Kom nu in contact met meerdere erkende isolatiebedrijven!

 

Kosten van dunne vloerisolatie

Voor dunne vloerisolatie betaal je een gemiddelde prijs van 20 à 45 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Die precieze kosten hangen af van meerdere factoren. Ga je voor dunne vloerisolatie platen of voor spuitisolatie? Gaat het om een ruimte met veel hoeken en kanten of niet? Hoe dun is de uiteindelijke isolatielaag? De kosten per materiaal:

Type dunne vloerisolatieGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
PIR-isolatieplaten€ 20 à 45
Gespoten PUR€ 25 à 35

Benieuwd naar de kosten voor jouw isolatieproject? Vergelijk dan zeker de offertes van meerdere isolatiebedrijven in jouw regio. Alleen zo krijg je een goed zicht op die prijzen én de beste adviezen voor jouw vloerisolatie. Start hier met vergelijken!

 

dunne vloerisolatie platen

 

Belangrijke aandachtspunten

Dunne isolatie voor je vloer is mogelijk bij vrijwel elk project. Toch zijn er bepaalde factoren waarmee een isolatiespecialist goed rekening moet houden. Want dun isoleren is 1 ding, maar het moet natuurlijk ook correct en duurzaam gebeuren. Enkele aandachtspunten op een rij:

 

  • Soort ondervloer: PIR-platen zijn ideaal bij een betonnen vloer omdat ze vochtwerend en drukvast zijn. Heb je een houten vloer? Dan kies je beter voor een ademend, dampopen materiaal als icynene of minerale wol. Het nadeel is dat deze materialen een lagere isolatiewaarde hebben, waardoor je dikker moet isoleren. Kortom, dun isoleren is vooral mogelijk bij betonnen vloeren.
  • Spuitisolatie of isolatieplaten: bij dunne vloerisolatie langs onder is spuitisolatie erg praktisch. Platen zijn iets moeilijker te hanteren in kleinere ruimtes en een expert moet ze ook verankeren. Dat is bij spuitisolatie niet nodig. Zulke isolatieplaten zijn dan weer wel uitstekend geschikt voor vloerisolatie langs boven. Op voorwaarde dat het om een egaal oppervlak zonder leidingen en buizen gaat.
  • Isolatiedekvloer als alternatief: in plaats van echte vloerisolatie kan je ook kiezen voor een isolatiedekvloer. Zo combineer je chape- en isolatiewerken en spaar je dus ook opbouwhoogte uit. Al hoort daar wel een belangrijke opmerking bij: zo’n isolerende dekvloer haalt niet dezelfde isolatiewaarde als echte vloerisolatie materialen.
  • Bodemisolatie in plaats van vloerisolatie: wil je je vloer niet renoveren en heb je een erg lage kruipruimte? Dan is bodemisolatie een mogelijk alternatief voor vloerisolatie. Daarbij brengt een expert vochtwerend isolatiemateriaal (bv. isolatiechips uit piepschuim) aan op de bodem van je kruipruimte. Let op: zo blijft er wel een luchtlaagje tussen de isolatie en je benedenvloer, waardoor het rendement van de isolatie iets minder hoog is.
  • Deuren, dorpels en plinten: heb je weinig opbouwhoogte? Of wil je je vloer niet uitbreken? Dan kan je zelfs met dunne isolatieplaten voor je vloer problemen krijgen met je deuren, dorpels en plinten. Bespreek daarom met je isolatiespecialist wat wel en niet mogelijk is.

 

Enkele veelgestelde vragen over dunne vloerisolatie

Niet zeker of dunne vloerisolatie bij jou mogelijk is? Of welke isolatiewaarde je minstens moet bereiken? Een isolatiespecialist staat je bij met raad en daad. Ook hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen over dit thema:

 



  • Welke isolatiewaarde moet ik halen om de de ISDE subsidie te krijgen?
    Wil je met dunne isolatie voor je vloer toch de kosten drukken dankzij de ISDE? Dan moet je een minimale warmteweerstand (Rd-waarde) van 3,5 m²K/W halen. Met PIR of PUR-schuim moet je expert gebruikmaken van HFK-vrije blaasmiddelen. Bekijk zeker met je isolatiespecialist of jij die vereiste isolatiewaarde kan halen of niet.


  • Wat is de dunst mogelijke vloerisolatie?
    Je hebt dun en zeer dun. Heb je zeer dunne vloerisolatie nodig vanwege heel weinig ruimte? Dan zijn er al PIR-platen beschikbaar met een dikte van 12 mm, 15 mm of 20 mm.


  • Is dunne vloerisolatie mogelijk bij vloerverwarming?
    Niet echt. Bij vloerverwarming moet je vermijden dat er opgewekte warmte naar onderen ontsnapt. En daar heb je dus een dikkere isolatielaag voor nodig. Je moet mikken op een minimale dikte van 8 cm. Om plaats uit te sparen, kan je de verwarmingsbuizen ook in voorgevormde isolatieplaten laten leggen in plaats van in de natte chape. Dat noemen we dan droge vloerverwarming.

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten